Για φοιτητές

Η αξία της εκπαίδευσης


Γενικές οδηγίες

 1. Πριν μου στείλετε mail, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος που σας ενδιαφέρει, και ιδιαίτερα τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι κεντρικές ιστοσελίδες των μαθημάτων μέσω των οποίων είναι προσβάσιμες οι πληροφορίες για την τρέχουσα/πιο πρόσφατη έκδοση του κάθε μαθήματος είναι:

 2. Δεν απαντώ σε mails σχετικά με την οργάνωση ενός μαθήματος, τις εξετάσεις, τη βαθμολόγηση, την ύλη, τις προθεσμίες παράδοσης εργασιών κλπ. Ολες οι σχετικές πληροφορίες ανακοινώνονται εγκαίρως και είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας του κάθε μαθήματος. Δείτε και τις συχνές ερωτήσεις παρακάτω.

 3. Δεν απαντώ σε mails με απορίες πάνω στις υπολογιστικής φύσης εργασίες, διότι απαιτούν αλληλεπίδραση με το φοιτητή. Οι απορίες αυτές συζητούνται μόνον από κοντά, στις ώρες γραφείου ή άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης.

 4. Δεν απαντώ σε mails σχετικά με την ελληνική απόδοση όρων που υπάρχουν ήδη στο γλωσσάρι ενός μαθήματος (βλέπε σχετική ιστοσελίδα). Απαντώ μόνον εάν οι όροι δεν υπάρχουν εκεί, οπότε και ενημερώνω και το γλωσσάρι.

 5. Γενικός κανονισμός εξετάσεων στα προπτυχιακά μαθήματα (σχετικά με τον αριθμό και τη βαρύτητα των εργασιών, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του αντιστοίχου μαθήματος):

 6. Εάν δεν πήρατε απάντηση στο mail σας, μάλλον αυτό εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή, σπανιότερα, απλά χάθηκε.

 7. Στείλτε μου mail μόνον εάν η απορία σας δεν καλύπτεται από όσα γράφονται σε αυτή την ιστοσελίδα ή στην ιστοσελίδα και στις ανακοινώσεις του μαθήματος που σας ενδιαφέρει.


Συχνές ερωτήσεις

 1. Εργάζομαι και δεν μπορώ να παρακολουθώ το μάθημα. Πώς γίνονται οι εξετάσεις; Υπάρχουν εργασίες; Μπορείτε να με ενημερώσετε;
  Ολες οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος και όλο το υλικό είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, συνήθως μέσω του eClass (eclass.uoa.gr).

 2. Μπορείτε να μου στείλετε τα στοιχεία πρόσβασης;
  ΟΧΙ! Τα στοιχεία πρόσβασης δίνονται μόνον στην τάξη ή προσωπικά σε φοιτητή που θα με συναντήσει και απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν ηλεκτρονικά (δεν τα στέλνω ούτε εγώ η ίδια). Ωστόσο, από το έτος 2012-2013 όλο το υλικό των μαθημάτων θα είναι προσβάσιμο μέσω του eClass (μαθήματα κλειστά με εγγραφή όπου δε θα απαιτούνται άλλα στοιχεία πρόσβασης). Βλ. επόμενη ερώτηση.

 3. Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στο υλικό του μαθήματος (eClass);
  Πρέπει (1) να είστε ήδη ή να γίνετε χρήστες του eClass του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδηγίες εγγραφής στο eClass ως εκπαιδευόμενου σε αυτό το σύνδεσμο) και (2) να μου στείλετε mail με τα στοιχεία ((1) ονοματεπώνυμο, (2) αριθμό μητρώου ή αναγνωριστικό σας στο eClass) για να σας εγγράψω στο μάθημα. Διατηρώ το δικαίωμα να διαγράψω ανά πάσα στιγμή χρήστη που δεν περιλαμβάνεται στην κατάσταση των εγγεγραμμένων που έχει καταρτίσει η γραμματεία. Αντίστοιχα, όταν μου σταλεί η κατάσταση της γραμματείας, ενημερώνω τη λίστα χρηστών, ακόμη και εάν δεν μου έχετε στείλει ήδη email (απαραίτητο να έχετε εισάγει τον αριθμό μητρώου σας στα στοιχεία χρήστη eClass για να μπορεί να γίνει αυτόματη εγγραφή).

  Για να σας δώσω πρόσβαση ως χρήστες του μαθήματος, απαιτούνται τα ακριβή στοιχεία. Π.χ. εάν το username σας είναι "giorgos12", καμία από τις εξής λανθασμένες εκδοχές δε θα γίνει αποδεκτή από το σύστημα: "giorgos 12" (ανύπαρκτο κενό) και "γιοργος12" (ελληνικά αντί αγγλικών). Στην περίπτωση λανθασμένων στοιχείων, αυτά δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα, άρα δε σας βρίσκω ως χρήστες του eClass και δε μπορώ να σας εγγράψω στο μάθημα. Επίσης, πρέπει ο αριθμός μητρώου σας να είναι γραμμένος ορθά (π.χ. 9986200500121 και όχι 200500121) και το τμήμα που έχετε δηλώσει να είναι το ΜΙΘΕ και όχι οποιοδήποτε άλλο. Η ορθότητα των στοιχείων σας είναι δική σας ευθύνη και δεν ελέγχεται αυτόματα από το σύστημα. Δε θα ειδοποιώ φοιτητές που δεν μπόρεσα να εγγράψω ως χρήστες λόγω λανθασμένων στοιχείων. Εάν δεν έχετε αποκτήσει πρόσβαση 1-2 μέρες μετά από την ημερομηνία που τη ζητήσατε, μάλλον εμπίπτετε σε αυτή την περίπτωση και θα πρέπει να μου ξαναστείλετε mail με τα σωστά στοιχεία: (1) Ονοματεπώνυμο, (2) Αριθμό μητρώου ή username στο eClass.

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη μου στέλνετε το προσωπικό σας συνθηματικό πρόσβασης (password) !!

 4. Μπορείτε να με γράψετε στο eclass ώστε να δω το βαθμό μου στην εξέταση;
  Οι βαθμοί ανακοινώνονται ΚΑΙ στο website του μαθήματος (ανώνυμα, με αριθμό μητρώου) και δεν απαιτείται κωδικός πρόσβασης.

 5. Υπάρχουν απαλλακτικές εργασίες;
  Προπτυχιακά. Οχι. Το κάθε μάθημα έχει τις δικές του απαιτήσεις, αλλά γενικά απαιτείται γραπτή εξέταση (υποχρεωτική, που συμμετέχει από 6 έως 10 μονάδες στην τελική βαθμολογία) και κάποιες εργασίες/ασκήσεις (προαιρετικές, που συμμετέχουν συνήθως έως 4 μονάδες στην τελική βαθμολογία προσθετικά).
  Μεταπτυχιακά. Ναι. Το κάθε μάθημα έχει τις δικές του απαιτήσεις, αλλά γενικά απαιτούνται μία ή περισσότερες εργασίες/ασκήσεις που έχουν απαλλακτικό χαρακτήρα (αντί εξέτασης).

 6. Εργάζομαι και δεν μπορώ να παρακολουθώ το μάθημα. Μπορώ να πάρω απαλλακτική εργασία;
  Οχι. Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες για όλους τους φοιτητές. Βλ. προηγούμενη ερώτηση.

 7. Τι είδους είναι οι εργασίες;
  Υπάρχουν δύο είδη εργασιών, οι βιβλιογραφικές και οι υπολογιστικές.
  Προπτυχιακά. Ως βιβλιογραφική εργασία ζητείται review (σχολιασμός ή/και κρίση) ενός αγγλόφωνου άρθρου κατ' επιλογήν από έναν κατάλογο άρθρων που δίνεται. Ενα άρθρο έχει μέγεθος συνήθως περίπου 10-12 σελίδες και το ζητούμενο review πρέπει να είναι 5-6 σελίδων σε γραμματοσειρά Times 12pt και απλό διάστημα (αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος). Στις υπολογιστικές εργασίες ζητείται να γίνουν κάποια πειράματα (δοκιμές) και να εξαχθούν και να σχολιασθούν τα σχετικά αποτελέσματα πάνω σε κάποια υπολογιστικά συστήματα πειραματισμού (προγράμματα) που δίνονται και που υλοποιούν κάποια ενδεικτικά φαινόμενα από αυτά που έχουν μελετηθεί/αναφερθεί στο μάθημα. Δεν υπάρχει περιορισμός μεγέθους, αλλά το ελάχιστο είναι επίσης 5-6 σελίδες. Δεν υπάρχει επιλογή στις υπολογιστικές εργασίες, αλλά τα δεδομένα διαφοροποιούνται ανά φοιτητή.
  Μεταπτυχιακά. Το κάθε μάθημα έχει τις δικές του απαιτήσεις, αλλά γενικά οι βιβλιογραφικές εργασίες απαιτούν σύνθεση και σχολιασμό ενός αριθμού άρθρων (ό.π.) ή κάποιων κεφαλαίων από βιβλίο. Γίνεται επιλογή όπως παραπάνω. Το ζητούμενο μέγεθος και τυχόν περιορισμοί είναι εξειδικευμένοι ανά μάθημα (βλ. website αντιστοίχου μαθήματος). Οι υπολογιστικές εργασίες είναι όπως στα προπτυχιακά μαθήματα, αλλά με μεγαλύτερες απαιτήσεις τουλάχιστον ποσοτικά, ενώ υπάρχουν και προγραμματιστικές εργασίες για φοιτητές με ισχυρό υπολογιστικό υπόβαθρο (απόφοιτοι πληροφορικής, μηχανικών Η/Υ κλπ.).

 8. Πότε θα ανακοινωθούν τα θέματα των εργασιών και πώς γίνονται οι δηλώσεις;
  Οι εργασίες ανακοινώνονται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του μαθήματος και στο eClass μαζί με μία ημερομηνία μέχρι την οποία οι φοιτητές οφείλουν να μου στείλουν τις επιλογές τους (ο αριθμός των επιλογών διαφέρει ανά μάθημα και ανακοινώνεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα). Οι αναθέσεις εργασιών γίνονται 2-3 ημέρες μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας (στέλνω email).

 9. Πότε πρέπει να παραδώσω μία εργασία;
  Οι ημερομηνίες παράδοσης ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος και είναι συνήθως λίγες μέρες μετά το πέρας της αντίστοιχης εξεταστικής περιόδου.

 10. Μπορώ να παραδώσω μία εργασία το Σεπτέμβριο;
  Ολες οι εργασίες μπορούν να παραδοθούν οποιαδήποτε περίοδο και να συνυπολογισθούν με το βαθμό της γραπτής εξέτασης, εάν υπάρχει. Π.χ. είναι δυνατόν κάποιος φοιτητής να δώσει τη γραπτή εξέταση τον Φεβρουάριο και τις εργασίες το Σεπτέμβριο ή αντίστροφα. Στην πρώτη περίπτωση, εάν ο βαθμός στην υποχρεωτική γραπτή εξέταση είναι προβιβάσιμος, οφείλει ο ίδιος να με ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει εργασίες το Σεπτέμβριο, ώστε να σταλεί βαθμός κάτω από τη βάση για την πρώτη περίοδο, και δεν απαιτείται να επαναληφθεί η εξέταση.

 11. Πέρασα την εξέταση το Φεβρουάριο/Ιούνιο αλλά δεν παρέδωσα την εργασία που είχα αναλάβει. Πρέπει να δηλώσω νέα εργασία για την περίοδο του Σεπτεμβρίου;
  Εργασίες που δεν παραδόθηκαν την πρώτη περίοδο μεταφέρονται αυτόματα στην επαναληπτική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

 12. Μπορώ να παραδώσω μία εργασία το Φεβρουάριο και την άλλη το Σεπτέμβριο; (όπου υπάρχουν δύο εργασίες)
  Ναι, βλ. προηγούμενη ερώτηση. Ολες οι εργασίες μπορούν να παραδοθούν οποιαδήποτε περίοδο και να συνυπολογισθούν με το βαθμό της γραπτής εξέτασης, εάν υπάρχει. Ετσι, όταν προκύψει προβιβάσιμος βαθμός εξέτασης + (προαιρετικά) κάποιες εργασίες, στέλνεται τελικός προβιβάσιμος βαθμός. Παραδείγματα:

 13. Μπορώ να παραδώσω μία εργασία τον Μάιο και να μετρήσει για την περίοδο του Σεπτεμβρίου (π.χ. επειδή θα στρατευθώ τον Ιούνιο);
  Μία εργασία μπορεί να παραδοθεί οποτεδήποτε και προσμετράται κατά την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο. Βλ. και προηγούμενη ερώτηση.

 14. Μπορώ να παραδώσω μία εργασία στα αγγλικά;
  Απαγορεύεται αυστηρά η παράδοση εργασιών στα αγγλικά! Ολες οι οδηγίες σχετικά με τις εργασίες ανακοινώνονται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του κάθε μαθήματος.

 15. Με το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, έχω παραδώσει εργασίες και έχω πάρει προβιβάσιμους βαθμούς, αλλά δεν έχω δώσει τη γραπτή εξέταση ή έχω αποτύχει. Θα χρειασθεί να δώσω νέες εργασίες το επόμενο ακαδημαϊκό έτος;
  Οχι, οι εργασίες ισχύουν και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (αλλά όχι αργότερα).

 16. Ο τελικός βαθμός μου είναι προβιβάσιμος αλλά δεν τον βρίσκω στο my-studies. Τι συμβαίνει;
  Το πιθανότερο είναι ότι το μάθημα δεν είχε συμπεριληφθεί στη δήλωση μαθημάτων της αντίστοιχης περιόδου, άρα δεν κατέστη δυνατό να περασθεί ο βαθμός εκτός ηλεκτρονικής κατάστασης. Ο βαθμός θα περασθεί την επόμενη περίοδο στην οποία θα δηλωθεί το μάθημα.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι δική σας εκκρεμότητα και άρα δική σας ευθύνη να με ενημερώσετε σχετικά για να περασθεί ο βαθμός σας. Δεν κρατώ βαθμολογίες για περισσότερο από ένα (1) ακαδημαϊκό έτος.

 17. Ο βαθμός εξέτασής μου είναι 5 και ο τελικός βαθμός είναι 6, ενώ έστειλα εργασία που μετρά 2 μονάδες. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
  Οι βαθμοί εξέτασης και εργασιών συνυπολογίζονται (προσθετικά) πριν την στρογγυλοποίηση. Εστω ότι βαθμός εξέτασης = 4.5 και βαθμός εργασίας = 1.7 (με άριστα το 2). Τότε τελικός βαθμός = 4.5+1.7=6.2 που στρογγυλοποιείται στο 6 (και όχι 5+2=7).

 18. Είχα αναλάβει βιβλιογραφική εργασία πέρυσι, αλλά δεν την παρέδωσα. Ισχύει για φέτος ή πρέπει να αναλάβω καινούργια;
  Εφόσον ένας φοιτητής επιθυμεί, μπορεί να κρατήσει την εργασία που έχει αναλάβει κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Αρκεί να με ενημερώσει σχετικά και εγκαίρως, ώστε να μην περιληφθεί το θέμα του στον κατάλογο των διαθεσίμων θεμάτων.

 19. Πώς γίνεται η γραπτή εξέταση; Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα;.
  Στην εξέταση επιτρέπεται ελεύθερα η χρήση όλου του υλικού του μαθήματος και τα θέματα είναι παρόμοια με αυτά που δίνονται στις λυμένες ασκήσεις και έχουν διδαχθεί στην τάξη. Υπάρχει κάποια βαθμολογική βάση (συνήθως το 3+) για να μπορούν να συνυπολογισθούν οι εργασίες προσθετικά.

 20. Μπορώ να ξαναδώσω τη γραπτή εξέταση το Σεπτέμβριο παρά το ότι είχα προβιβάσιμο βαθμό την πρώτη περίοδο και τι θα συμβεί εάν πάρω χειρότερο βαθμό;
  Ο φοιτητής μπορεί να ξαναδώσει την εξέταση εφόσον με ενημερώσει σχετικά ώστε να σταλεί 4 για την πρώτη περίοδο. Θα προσμετρηθεί τελικά ο μεγαλύτερος από τους δύο βαθμούς εξέτασης.

 21. Μπορώ να βάλω βαθμολογική ρήτρα;
  Ναι. Με ενημερώνετε για το βαθμό κάτω από τον οποίο θέλετε να σταλεί 4 για να επαναλάβετε το μάθημα ή/και να δώσετε εργασίες.

 22. Μπορεί να μη βγει καθόλου βαθμός για μία περίοδο (π.χ. επειδή έχω βάλει ρήτρα);
  Βαθμός ανακοινώνεται υποχρεωτικά για κάθε περίοδο στην οποία έχει δοθεί γραπτή εξέταση. Ο βαθμός αυτός μπορεί να είναι τελικός επιτυχής, τελικός ανεπιτυχής ή "προσωρινά ανεπιτυχής" επειδή έχει κρατηθεί για την περίοδο του Σεπτεμβρίου (βλ. προηγούμενες ερωτήσεις). Δεν ανακοινώνεται βαθμός όταν υπάρχουν μόνον εργασίες, αλλά αναμένεται η γραπτή εξέταση.

 23. Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί;
  Οι βαθμοί ανακοινώνονται λίγες μέρες μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής εργασιών. Στα μαθήματα όπου υπάρχει γραπτή εξέταση, οι βαθμοί της εξέτασης ανακοινώνονται στο website και στο eclass του μαθήματος (ανώνυμα, με αριθμό μητρώου) λίγες ημέρες μετά την εξέταση και συνυπολογίζονται με τους βαθμούς εργασιών/ασκήσεων που δίνονται αργότερα.

 24. Το άρθρο/τα άρθρα που έχω αναλάβει ως βιβλιογραφική εργασία είναι δυσνόητο/δύσκολο/δε μου αρέσει τελικά κλπ. Μπορώ να αλλάξω θέμα;
  Ναι, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να αλλάξει θέμα βιβλιογραφικής εργασίας, αλλά θα έχει πιο περιορισμένο εύρος επιλογών, αφού πολλά θέματα θα έχουν ήδη δοθεί. Ας μου στείλει σχετικό mail.

 25. Πώς αποδίδεται στα ελληνικά ο τάδε όρος;
  Οι περισσότεροι από τους όρους που εμφανίζονται συστηματικά στη βιβλιογραφία περιλαμβάνονται στο γλωσσάρι (βλέπε σελίδα σχετικού μαθήματος). Εάν όχι, στείλτε μου mail και θα σας απαντήσω.

 26. Απορίες πάνω στις υπολογιστικές εργασίες (Π.χ. Εχω βάλει τους αισθητήρες στο ρομπότ και τους έχω συνδέσει σωστά, αλλά δεν κινείται. Τι συμβαίνει;)
  (Το πιο πιθανό είναι ότι δεν τους έχεις συνδέσει σωστά...) Δεν απαντώ σε τέτοιες απορίες, διότι απαιτούν αλληλεπίδραση με το φοιτητή (Μήπως δεν έχεις δώσει τιμή στην τάδε παράμετρο; Μήπως ξέχασες να ενεργοποιήσεις μία σύνδεση; Μήπως είναι πολύ μικρή η δείνα τιμή; κλπ.) Οι απορίες αυτές συζητούνται μόνον από κοντά, στις ώρες γραφείου ή άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης.


Τελευταία ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2014.