Αρχαία Ολυμπία

'Αποψη του Αρχαιολογικού χώρουΑρχαίο ΣτάδιοΗ Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται 19 χιλιόμετρα μακριά από τον Πύργο. Οι Αρχαίοι 'Ελληνες διάλεξαν για τόπο λατρείας του Δία και τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, κάτω από τον ΚρόνιοΝαός του Δία λόφο στο σημείο που ο ποταμός Αλφείος δέχεται τα νερά του παραπόταμού του Κλαδέου.

Οι Αγώνες άρχισαν το 776 π.Χ. Από τότε έγιναν το κυρίαρχο γεγονός της Αρχαίας Ελλάδας. Την περίοδο των αγώνων οι μάχες σταματούσαν, ενώ η μέτρηση των ετών γινόταν με βάση τον αριθμό των Ολυμπιάδων. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος το 393 μ.Χ. με διάταξή του, απαγόρευσε την τέλεσή τους, αφού τότε οι αγώνες είχαν παρακμάσει και ξεπέσει.Ναός του ΔίαΒουλευτήριο

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, το 1829, άρχισαν οι ανασκαφές  από Γάλλους αρχαιολόγους, που σταμάτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση όταν οι Γάλλοι μετέφεραν ευρήματα στο μουσείο του Λούβρου. Ξανάρχισαν το 1875 αποκαλύπτωντας πολλά ευρήματα, ενώ συνεχίζονται σε μερικά σημεία ακόμη και σήμερα.

Εργαστήριο του ΦειδίαΓυμνάσιονΣήμερα η περιοχή είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όλου του κόσμου. Μπορείτε να δείτε απομεινάρια από τον τεράστιο Ναό του Δία, όπου βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου, το Ηραίο (Ναός της 'Ηρας), το Βουλευτήριο, όπου οι άθλητες έδιναν τον Ολυμπιακό όρκο, το Φιλιππείον, το Λεονιδαίον που χρησίμευε σαν ξενώνας για σημαντικά πρόσωπα, την παλέστρα που ήταν προπονητήριο για την πάλη, το παγκράτιο και τα άλματα, το Γυμνάσιο που ήταν το προπονητήριο για τα υπόλοιπα αθλήματα, το Πρυτανείο που ήταν έδρα της ελλανοδίκου επιτροπής,ΛεονιδαίονΦιλιππείον το εργαστήριο του Φειδία, τους Θησαυρούς των πόλεων και φυσικά το Αρχαίο στάδιο μήκους 212,45 μέτρων και χωρητικότητας περίπου 45.000 θεατών.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας υπάρχουν σημαντικά εκθέματα, όπως το άγαλμα του Ερμή φτιαγμένο από τον Πραξιτέλη, η Νίκη του Παιονίου, αγάλματα από τα αετώματα και τις μετόπες του Ναού του Δία, Ηραίονη πέτρινη κεφαλή της 'Ηρας, το κράνος του Μιλτιάδη, το σύμπλεγμα του Δία κρατώντας τον Γανυμήδη καθώς και πάρα πολλά ευρήματα αγγειοπλαστικής ή γλυπτικής.

Στη σύγχρονη πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, 1 χιλιόμετρο περίπου από τον Αρχαιλογικό χώρο, βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με εκθέματα από όλες τις σύγχρονες Ολυμπιάδες, ενώ πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, στην πλαγιά του Κρονίου, είναι χτισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Γάλλου εμπνευστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν.


[Πίσω στην σελίδα της περιοχής μας]