1η Κοινότητα Ανιχνευτών

Οι έφηβοι από 15 - 19 ετών αποτελούν το τρίτο Προσκοπικό τμήμα ενός Συστήματος την Κοινότητα Ανιχνευτών. Μια Κοινότητα μπορεί να έχει από 6 - 25 Ανιχνευτές.
Η 1η Κοινότητα Ανιχνευτών λειτούργησε για πρώτη φορά στις αρχές του 1994. Μέχρι τότε στο Σύστημά μας δεν υπήρχε Κοινότητα Ανιχνευτών σαν ξεχωριστό τμήμα και οι Ανιχνευτές, κυρίως, βοηθούσαν στην Ομάδα ή την Αγέλη. Είναι η πρώτη Κοινότητα Ανιχνευτών που λειτούργησε στον Πύργο.
'Εχει συμμετάσχει με 10 συνολικά παρουσιάσεις στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (Δράση όπου Ανιχνευτές της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε θέματα Κοινωνικά, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) τα τελευταία χρόνια, ενώ από τη χρονιά της λειτουργίας της το 1994 συμμετέχει ενεργά συνέχεια στην Α.Π.Ε.
Το καλοκαίρι του 1996 Ανιχνευτές της Κοινότητάς μας ανέλαβαν τη φιλοξενία 40 Ουκρανών Προσκόπων στη Σκαφιδιά, ενώ έχει πραγματοποιήσει δράσεις σε πολλές γωνιές της Ελλάδας και στη Γερμανία.
Η κοινότητα στεγάζεται στην εστία του 1ου συστήματος, οι ώρες των δράσεων της δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά ρυθμίζονται από τη σύνοδο της Κοινότητας, ανάλογα με το (ιδιαίτερα φορτωμένο) πρόγραμμα των Ανιχνευτών.
Η καλοκαιρινή μεγάλη δράση της Κοινότητας για το 2001 πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά για εφτάμιση ημέρες. Η δράση αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για τη παρουσίαση της Κοινότητας στην ΑΠΕ 2002, με τίτλο "Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη". Διαβάστε το κείμενο της παρουσίασης αυτής, μαζί με διάφορες σχετικές φωτογραφίες και μεγάλα τμήματα να παρουσιάζονται σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.
Η καλοκαιρινή μεγάλη δράση της Κοινότητας για το 2002 πραγματοποιήθηκε στη Θάσο σε συνεργασία με την 9η Κοινότητα Ανιχνευτών ΤΕ Αναλήψεως Θεσσαλονίκης. Διήρκεσε 9 μέρες συνολικά. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη δράση αυτή.
Τον Οκτώβριο του 2002 η Ανιχνεύτρια Πανωραία Σπηλιοπούλου συμμετείχε με επιτυχία στην Δοκιμασία Προσκόπου Έθνους που πραγματοποιήθηκε στη Θράκη. Μετά από τους Δ. Κολοκοτρώνη και Γ. Κουή το 2000 η Κοινότητά μας συνεχίζει την επιτυχημένη της παρουσίασ στο θεσμό βάζοντας πλώρη για άλλους δύο τουλάχιστον Προσκόπους Έθνους για το 2003.
Μεγάλη Δράση, Αύγουστος 2002, Θάσος
Αναμνηστική Φωτογραφία των Συμμετεχόντων στη Μεγάλη Δράση.
Η δράση πραγματοποιήθηκε από τις 16 ως τις 24 Αυγούστου στην Θάσο και συμμετείχαν Ανιχνευτές από το 1ο Δ/Π Πύργου και το 9ο Σύστημα Αναλήψεως Θεσ/κης.
(115 Κb)
Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη του Λιμένα...
Μην νομίζετε ότι επιλέγουμε τα εύκολα μονοπάτια πάντα. Ανεβήκαμε το εύκολο από την ανατολή, κατεβήκαμε από την απόκρημνη δυτική πλευρά.
(131 Κb)
Ατενίζοντας το Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα απέναντί μας βρίσκεται η Μακεδονία, οι λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής και λίγο πιο δεξιά ο Νέστος.
(104 Κb)
Από την Έρευνα στο Θεολόγο.
Ο Θεολόγος, η παλιά πρωτεύουσα στο κέντρο του νησιού μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τη λαογραφία και μερικές από τις παραδόσεις του νησιού.
(98 Κb)
Στα παλιά λατομεία μαρμάρου στην Αλυκή.
Μια βόλτα στα απόκρημνα βράχια, σκαλισμένα από τα πολύ παλιά χρόνια για να βγει το πολύτιμο μάρμαρο Αν πάτε στην Αλυκή ρίχτε και μια βουτιά στην όμορφη παραλία, αλλά όχι στα λατομεία, είναι λίγο επικίνδυνα εκεί.
(99 Κb)

 


[πίσω στην κεντρική σελίδα]