Επιστροφή;


MetaΔΕΛΤΙΟ


Φύλλο 8 & 9. Φθινόπωρο-Χειμώνας 1995. Κυκλοφορεί σε 1000 αντίτυπα.

ΣΜΣ ΕΜΠ. Email: smsemp@softlab.ntua.gr. URL: http://www.softlab.ntua.gr/~smsemp

Της Συνταξης

Ομολογουμένως αυτή τη φορά αργήσαμε να βγούμε (σα ΜεταΔελτίο εννοούμε). Κάτι συνέδρια από δω, κάτι συγγραφές από εκεί και ο χρόνος φεύγει εύκολα. Τα γεγονότα βέβαια δεν μας περίμεναν και το διάστημα αυτό είχαμε ουκ ολίγα. Εξ’ ου και το διπλό τεύχος, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε για το τι είδαν τα μάτια μας. Επίσης και καθότι σα Σύλλογος δεν επιχορηγούμαστε από πουθενά (με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται), αναγκαστήκαμε να προσφέρουμε λίγο χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να αποκτήσουμε δυνατότητα έκδοσης. Η (πλέον απερχόμενη) Σύνταξη του ΜεταΔελτίου σας αποχαιρετά και εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχιση της προσπάθειας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ του Συλλόγου, έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα περισυνά):

Ψήφισαν: 229 (146). Λευκά: 14 (1). Ακυρα: 6 (4).
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο: 123 (129), έδρες 4
Κίνηση Μεταπτυχιακών: 86, έδρες 3

Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Σ.Πετρίδης (ενιαίο)
Γραμματέας: Μ.Τσάμπρα (ενιαίο)
Αντιπρόεδρος: Π.Παπασταματίου (κίνηση)
Ταμίας: Ε. Φωτεινέα (ενιαίο)
Μέλη: Β.Βεσκούκης (ενιαίο), Θ.Σοφός (κίνηση), Ρ.Μακρή (κίνηση)
Σημείωση: Στις εκλογές του 1994 συμμετείχε μόνο το "Ενιαίο Ψηφοδέλτιο"

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου στα κεντρικά όργανα, είναι οι παρακάτω (σε παρένθεση οι αναπληρωματικοί):
Σύγκλητος: Σ.Πετρίδης, Β.Βεσκούκης (Μ.Τσάμπρα,Π.Παπασταματίου). Πρυτανικό Συμβούλιο: Π.Ταραντίλη (Χ.Τσιστιμπίκου). Επ.Ερευνών: Σ.Σουφλής (Ρ.Μακρή). Επ.Μεταπτυχιακών: Β.Βεσκούκης (Α.Λαμπρόπουλος). Επ.Προπτυχιακών: Λ.Λάμπρου

ΠΕΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑΤΩΝ (1)

Το τι συνέβη στη Σύγκλητο στις αρχές του Οκτωβρίου είναι γνωστό: ο (προσκεκλημένος της Συγκλήτου) Υπουργός Παιδείας και (από σπόντα;) ο Πρύτανης, προσήχθησαν βίαια στο …καθαριστήριο. Το κατά πόσο πολιτική και "αυθόρμητη" είναι μια τέτοια πράξη αφήνεται στην κρίση όλων μας. Πάντως ο Υπουργός μάλλον δε θα λυπηθεί που μετά από αυτό (μάλλον) δε θα ξαναπεράσει από τη Σύγκλητο για "κουβεντούλα". Εμείς ως (από την πλευρά μας) θιγμένοι, εκδόσαμε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουμε το γεγονός διότι:

· Συνέβη κατά τη διαδικασία συνεδρίασης της Συγκλήτου και προσέβαλε το όργανο. ·

· Δεν είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε (και εμείς και άλλοι) τις απόψεις μας στον (όντως δυσεύρετο) Υπουργό. ·

· Τέτοια γεγονότα "στερούν τη φοιτητική κοινότητα από κάθε προοπτική επέμβασης - ευαισθητοποίησης, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, αγαθό το οποίο στο παρελθόν το Φοιτητικό Κίνημα έχει κατακτήσει με θυσίες και έχει καταξιώσει στη συνείδηση της Ελληνικής Κοινωνίας." ·

ΟΤΕ

Το λοιπόν, σήμερα, για να βρεί κάποιος νέος Μηχανικός δουλειά χρειάζεται να έχει τουλάχιστον Master ή (καλύτερα) Διδακτορικό. Αυτό προκύπτει από τον πρόσφατο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΤΕ για θέσεις εργασίας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή …Φυσικών με Master στην Ηλεκτρονική.

Κατά τον ΟΤΕ, τα 5ετη πτυχία του ΕΜΠ δεν ισοδυναμούν με Master, ενώ γίνεται δεκτός αγορασμένος τίτλος σπουδών από το "Πανεπιστήμιο του Αγίου Τάδε" στην Αγγλία.

Υστερα λέμε ότι τα ιδιωτικά "Πανεπιστήμια" και την υποβάθμιση των Δημοσίων τα φέρνουν μόνο οι ιδιώτες.

Υ.Γ.: Οι εξηγήσεις του οργανισμού σε επιστολή διαμαρτυρίας μας, κρίνονται ως ανεπαρκείς και απαράδεκτες.

ΙΚΑ & ΦΠΑ

Μετά από ανακίνηση από μεμονωμένους ερευνητές, έχει προκύψει σημαντικότατο θέμα με το ΙΚΑ ή/και το ΦΠΑ σε σχέση με τις συμβάσεις που υπογράφουμε με την Επιτροπή Ερευνών.

Ως προς τη νομική διάσταση του θέματος δηλώνουμε αναρμόδιοι και επισημαίνουμε ότι και οι νομικοί διαφωνούν μεταξύ τους. Επί της ουσίας, βρισκόμαστε σε διαδικασία συζητήσεων με τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη Πολύζο και τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. κ. Λουκάκη και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Το θέμα είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αναδεικνύει σημαντικά κενά της σχετικής νομοθεσίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καθολική ρύθμιση με πολιτική απόφαση και υπεύθυνοι χειρισμοί, και όχι πρόχειρη και ύποπτη ανακίνηση εκ του ασφαλούς (ο νοών νοείτω).

ΠΕΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑΤΩΝ (2)

Και εκεί που είχαμε καταλήξει ότι το γιαούρτωμα δε μας εκφράζει ως πρακτική, μας προέκυψε η "κυρία" Συλβάνα Ράπτη η οποία μας ενημέρωσε από την τηλεόραση ότι "κάνουμε εύκολα διδακτορικά τα οποία μας αποδίδονται σαν αντάλλαγμα στις ευτελείς εργασίες που προσφέρουμε". Αυτό σε μια εκπομπή του άλλου "κύριου" Σταύρου Ψυχάρη (τα εισαγωγικά στην Σ.Ράπτη είναι μάλλον αυτονόητα και στη συνέχεια θα φανεί πως τα κέρδισε και ο Σ.Ψυχάρης). Κανείς και ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι "όλα καλά" με τα διδακτορικά μας και (κυρίως) με την προσφορά του άσχετου έργου. Κανείς όμως δε νομιμοποίησε ποτέ την Σ.Ρ. να λέει δημόσια μόνο ένα μέρος της μισής αλήθειας, σε μια εκπομπή ιδιωτικού καναλιού -πρόφαση "διαλόγου" για την Παιδεία, χωρίς να έχει ποτέ επικοινωνήσει μαζί μας…

Το λοιπόν "τα πήραμε" και (ομολογουμένως) βάλαμε σε δοκιμασία τη θέση μας περί δημόσιου γιαουρτώματος. Τελικά επρυτάνευσε η σύνεση και (προς το παρόν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές) περιοριστήκαμε την παρακάτω επιστολή την οποία στείλαμε στο "ΒΗΜΑ", την εφημερίδα του "κύριου" Ψυχάρη για δημοσίευση, την οποία υπέγραφαν οι Συγκλητικοί Μεταπτυχιακοί Βεσκούκης και Πετρίδης.

Προσβολή των Μεταπτ. Σπουδαστών

Αφορμή για την επιστολή αυτή αποτελεί η "Εβδομάδα διαλόγου για την Παιδεία", η οποία οργανώθηκε από πολλά ΑΕΙ με θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο αιτημάτων. Οι υπογράφοντες υποψήφιοι διδάκτορες, ως μέλη της Συγκλήτου του ΕΜΠ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις και να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στο διάλογο. Ωστόσο, ο διάλογος αυτός δεν διεξήχθη όπως θα έπρεπε και ιδιαίτερη ευθύνη για αυτό φέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται να προτιμούν να διαθέτουν το χρόνο τους στην Τζούλια Παπαδημητρίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, την από τηλεοράσεως εκτέλεση δικών, και (ασφαλώς) τη διαφήμιση ροζ τηλεφώνων και μασαζοκαλσόν.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι τον τελευταίο καιρό διάφοροι από ολίγον σχετικοί έως παντελώς άσχετοι με την πραγματικότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι καλύτερα «ενημερωμένοι» από εμάς, για εμάς, και μαθαίνουμε πόσοι τελικά είμαστε, με ποιο τρόπο διεξάγονται οι Σπουδές μας, ποια είναι η ποιότητά τους, τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε, ποιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο παράγουμε και πόσο καλά ή κακά αμειβόμαστε. Το όλο πράγμα γίνεται όμως εξωφρενικό όταν ενημερωνόμαστε δια της τηλεοράσεως για το τι εμείς πιστεύουμε και για το τι απόψεις εμείς διατυπώνουμε και όταν μάλιστα οι απόψεις αυτές απέχουν πολύ από όσα πρεσβεύουμε.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αναφέρουμε το πιο πρόσφατο και πιο προκλητικό δείγμα τέτοιας παραπληροφόρησης που παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι σε ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 στις 16.10.95 όταν η δημοσιογράφος Συλβάνα Ράπτη μεταξύ άλλων ανακριβειών ισχυρίστηκε ότι οι Υπ. Διδάκτορες του ΕΜΠ σε αντάλλαγμα ευτελών υπηρεσιών που παρέχουν στο Ίδρυμα και στους καθηγητές τους, εξασφαλίζουν «εύκολα Διδακτορικά» και ότι αυτό λέγεται από τους ίδιους, πράγμα ψευδέστατο και βάναυσα προσβλητικό.

Τέτοιου είδους «μαργαριτάρια» παραπληροφόρησης εκτός του ότι είναι ανακριβέστατα διαισθανόμαστε ότι λέγονται μόνο και μόνο για να ρίξουν νερό στο μύλο όσων υποσκάπτουν την Δημόσια Παιδεία από διάφορες «καρέκλες», προλειαίνοντας το έδαφος για την «θριαμβευτική» είσοδο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και αποβλέποντας ουσιαστικά στην εξαπάτηση του Ελληνικού λαού προς όφελος των καιροφυλακτούντων μεγάλων συμφερόντων.

Όσο για την ποιότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των τίτλων που δίδουν θα περιμέναμε προσεκτικότερη κριτική και από υπευθυνότερα χείλη. Απλά αναφέρουμε ότι το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο των Πανεπιστημίων μας χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Στην διαμόρφωση αυτής της θετικής εικόνας οι Μετ. Σπουδαστές έχουν συμβάλει και θα συνεχίσουν να συμβάλουν, σε πείσμα όλο των κακόπιστων και ανεύθυνων κριτικών. Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα των Ηλ/γων Μηχανικών του ΕΜΠ μέσα από μια Διευρωπαϊκή διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης μαζί με όλα τα αντίστοιχα τμήματα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων κατατάχθηκε πέμπτο. Επίσης ενημερώνουμε αυτούς που δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ότι η πλειοψηφία των νέων διδακτόρων του ΕΜΠ έχει με τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για κατάληψη θέσης τουλάχιστον Λέκτορα.

Η επιλογή αυτών που «δικαιούνται» να ομιλούν σε οποιαδήποτε ενημερωτική συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως αυτά της Παιδείας είναι ευθύνη του εκάστοτε διοργανωτή της συζήτησης. Βέβαια, αυτοί οι εξουσιαστές του μικροφώνου και της κάμερας, ποτέ δεν ελέγχονται ως προς τις επιλογές τους, ούτε διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να "κερδίσουν" την ακροαματικότητα. Για να θυμίσουμε το σχετικό στίχο, "…τώρα δημόσια έχουν μικρόφωνο μόνο οι ‘γνωρίζοντες’…" και αυτοί αυτοχρίζονται "γνωρίζοντες". Εάν τώρα κάποιος θέλει να αναφερθεί στις Μετ. Σπουδές και τον τρόπο που διεξάγονται, νομίζουμε ότι οφείλει να ζητήσει και τη γνώμη των εκπροσώπων των Μετ. Σπουδαστών και να μην αυτοχρίζεται υπερασπιστής, ούτε να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν αποσπάσματα κειμένων και φράσεων που έχει λάβει στο παρελθόν, με σκοπό τη φτηνή δημιουργία εντυπώσεων ή το "στρίμωγμα" των συνομιλητών. Αυτόν ακριβώς το "διάλογο" δεν έχει ανάγκη η Παιδεία. Από τέτοιους "διαλόγους" κατάντησε στα σημερινά της χάλια.

Αν η συμπεριφορά της κυρίας Ράπτη συσχετιστεί με το γεγονός ότι η ίδια μισθοδοτείται από γνωστό επίδοξο ιδιωτικό "πανεπιστήμιο", δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο "ανιδιοτελής" και "δημοσιογραφικός" είναι ο σκοπός της. Βλέπετε, το έδαφος για τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" πρέπει να λειανθεί από πολλές πλευρές. Εμείς απορούμε για το πότε θα γίνει επιτέλους αυτός ο Διάλογος για την Παιδεία…

Ο "κύριος" Ψυχάρης δεν τη δημοσίευσε. Ο Πρύτανης την έστειλε πάλι στο "ΒΗΜΑ" αυτή τη φορά σαν πληρωμένη δημοσίευση, όμως και πάλι ο "κύριος" Ψυχάρης δεν τη δημοσίευσε. Κατόπιν τούτου απεστάλη στην "Ελευθεροτυπία" (16.11) η οποία μέχρι σήμερα, ούτε αυτή τη δημοσίευσε.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην "εικονική δημοκρατία" (virtual democracy) που ζούμε έχει συζητηθεί πολύ, με περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σχόλια. Εμείς επιφυλασσόμεθα για τις πάσης φύσεως περαιτέρω ενέργειές μας (ιδέες και συμμετοχή ευπρόσδεκτες). Εκφράζουμε μόνο μια απορία:

Αν η ενημέρωση (σα φιλοσοφική έννοια και ιδεατή λειτουργία) είναι εγγύηση για τη δημοκρατία, ποιός θα μας προστατέψει από τους "εγγυητές";
(οι οποίοι παρεπιπτώντως τυγχάνουν ιδιώτες κερδοσκόποι που χτίζουν από ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυβερνήσεις, μέχρι και συνειδήσεις)

Ενα τελευταίο: Η Σ.Ράπτη πληρώνεται από το επίδοξο ιδιωτικό "Πανεπιστήμιο" IASTED. Δεν γνωρίζουμε αν κάνει μαθήματα, αλλά υποψιαζόμαστε ότι πληρώνεται για άλλες "υπηρεσίες".

ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ…

Μέσα στο καλοκαίρι και μετά από παρεμβάσεις και επιτυχείς χειρισμούς των εκπροσώπων μας (δεν ευλογούμε τα γένεια μας, αλλά το καλό να λέγεται), επετεύχθησαν τα παρακάτω:

· Δόθηκαν άλλες 18 θέσεις υποτρόφων του ΕΛΕ και φτάσαμε σε σύνολο 118 από 45 που ήταν πριν δύο χρόνια. ·

· Αποφασίστηκε να μήν υπάρχουν δίδακτρα στα ΠΜΣ που θα λειτουργήσουν στο Ιδρυμα και θα οδηγούν σε ΜΔΕ. Ας σημειωθεί ότι ανεξαιρέτως όλα τα άλλα αντίστοιχα ΠΜΣ έχουν δίδακτρα. ·

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΕ 96

Σας ενημερώνουμε για την πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 1996, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών Ε.Μ.Π. προτείνει:

1. Την αύξηση του κονδυλίου της Ε.Ε που διατίθεται για υποτροφίες των Υπ. Διδακτόρων από 100 σε 130εκ. δρχ. με διατήρηση του ύψους των υποτροφιών στο 1,2 εκ. δρχ./έτος. Ο αριθμός των υποτροφιών που θα χορηγηθούν πρέπει να επαναπροσδιορισθεί λαμβάνοντας υπόψη και το αδιάθετο τμήμα του κονδυλίου των 100 εκ. δρχ που διατέθηκε για τον ίδιο σκοπό κατά το έτος 1995, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου.

2. Την αύξηση του κονδυλίου της Ε.Ε που διατίθεται για την ενίσχυση των Εργαστηριακών Μαθημάτων από 50 εκ. δρχ. σε 85 εκ. δρχ. και την αύξηση της μέγιστης ωριαίας αποζημίωσης των Υπ. Διδακτόρων από 5 σε 6 χιλ. δρχ.

3. Τον καθορισμό ελάχιστου ποσοστού του παραπάνω κονδυλίου που θα καταναλώνεται για την αποζημίωση των Υπ. Διδακτόρων στο 80%.

Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι:

· Με την αύξηση του ποσού και τη μεταφορά των αδιαθέτων θα δοθούν τουλάχιστον 30 νέες υποτροφίες.

· Θα υπάρξουν χρήματα για την κάλυψη της διαφοράς της υποτροφίας των εναπομεινάντων ΕΜΥ από αυτή της Ε.Ε.

· Τα χρήματα που θα δοθούν για τα εργαστήρια θα πάνε κυρίως σε υ.δ. και όχι σε αναλώσιμα.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ’95

Ο χώρος ολόκληρου του ΜεταΔελτίου είναι μικρός για να γίνει ανάλυση στο θέμα. Σχετικά με τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, συνυπογράφουμε το χρονικό που εξέδωσε η Σύγκλητος. Θα κάνουμε όμως ορισμένα σχόλια και ερωτήσεις:

· Για ποιό λόγο η αστυνομία δεν απομάκρυνε τους επιτιθέμενους στην πύλη της Τοσίτσα; Η ίδια λέει ότι "δεν υπήρξε επίθεση". Ευτυχώς υπάρχει σχετικό βίντεο.

· Για ποιό λόγο η αστυνομία επέτρεπε σε οποιονδήποτε διερχόμενο, ακόμα και αν κρατούσε "ψαλίδι" που κόβει αλυσίδες, να μπαίνει στο Πολυτεχνείο παρά την αντίθετη αίτηση της Συγκλήτου;

· Με το άνοιγμα της μικρής πύλης της Πατησίων, τί ρόλο έπαιξαν τρία σφυρίγματα που ακούστηκαν, στην άμεση είσοδο 50 περίπου ατόμων από την οδό Πολυτεχνείου;

· Για ποιό λόγο, και αν κρίνονταν τόσο απαραίτητη η επέμβαση, αυτή δεν έγινε με επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του 1268, που δεν απαιτεί σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου όταν διαπράτονται αυτόφωρα εγκλήματα;

· Που ήταν ο "υπουργός" Βαλυράκης; Πάντως ούτε στον Κορυδαλλό ήταν. Ανήκει στο λεξιλόγιό του η έννοια "πολιτική ευθύνη"; Ανήκει στο λεξιλόγιό του η λέξη "παραίτηση" ή μόνο η Πρυτανεία και κάποιοι Συγκλητικοί την γνωρίζουν; Και από πότε η Πρυτανεία και η Σύγκλητος εχρίσθησαν διοικητές αστυνομικών επιχειρήσεων;

Αλλο ήταν το πρόβλημα. Η επέμβαση θα γίνονταν ούτως ή άλλως. Και έγινε χωρίς να ανοίξει μύτη διότι το ζητούμενο, δηλαδή η άρση του ασύλου από την ίδια τη Σύγκλητο, επετεύχθη. Και παράλληλα επετεύχθησαν τα παρακάτω:

· Η Σύγκλητος ετέθη στο στόχαστρο της (από τα ΜΜΕ που λέγαμε πριν διαμορφούμενης) κοινής γνώμης, όχι γιατί επέτρεψε, αλλά γιατί άργησε να επιτρέψει την επέμβαση.

· Επίσης η Σύγκλητος ετέθη στο στόχαστρο των φοιτητών που δικαίως μεν δε δέχονται την άρση του Ασύλου, δεν είναι όμως σε θέση και να το υπερασπίσουν.

· Εγινε δυνατό να εκφραστούν οι ευχαριστίες στον "διακεκριμένο επιστήμονα-ιδιοκτήτη του απέναντι ιδιωτικού ‘ΑΕΙ’ που επέτρεψε την τοποθέτηση κάμερας για να δείχνει τα αίσχη που συμβαίνουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια".

· Δόθηκε η ευκαιρία στο BCA να "σπονσοράρει" την εκπομπή του (άλλου) "κυρίου" Παναγιωτόπουλου όπου από κοινού συζητούσε Κορυδαλλό-Πολυτεχνείο - δύο σοβαρά "προβλήματα" της κοινωνίας μας. Απορία: οι "αριστεροί" εκπρόσωποι της ΕΦΕΕ τί έκαναν και γιατί παρέμειναν και τελικά συμμετείχαν;

· "Ψεκάστηκε" η (κατά τα ΜΜΕ πάντα) απειλητική πολιτική προσωπικότητα του Μαρκάτου. Βλέπετε, σε αυτή την "εικονική δημοκρατία" είναι επικίνδυνοι και οι εν δυνάμει εκφραστές καινοτομικού λόγου, άσχετα με το αν οι ίδιοι δηλώνουν την αδιαφορία τους για συμμετοχή σε αυτή τη σάπια πολιτική ζωή.

Και βέβαια, η κοινή γνώμη "αγανάκτησε" από τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές στα Δημόσια Πανεπιστήμια, και οι καλοθελητές "ευαισθητοποιημένοι" που έσπευσαν να "κρεμάσουν στην Ομόνοια" τον Μαρκάτο και τη Σύγκλητο διατύπωσαν τη θέληση της "κοινής γνώμης" να μήν πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος τα σπασμένα.

Της ίδιας "κοινής γνώμης" που δεν ενοχλείται όταν χαρίζονται 600 δις χρέη στην Ολυμπιακή και έκτοτε ανέχεται τη δημιουργία νέων χρεών 10 δις το μήνα (που πάλι ο φορολογούμενος πληρώνει). Που δεν ενοχλείται από τις ζημιές των βανδάλων στα κτίρια των σχολείων που ξεπερνούν το 1 δις το χρόνο. Που δεν ενοχλείται από την κάτω του 50% απορρόφηση των κοινοτικών χρημάτων για την Παιδεία (λέγε με ΚΠΣ). Βλέπετε, οι εγγυητές της εικονικής μας δημοκρατίας δεν προβάλουν αυτή την εποχή τα παραπάνω.

Βασίλης Βεσκούκης - Σάκης Πετρίδης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Και μια και μιλάμε για Συγκλητικούς, ας θυμίσουμε ορισμένα αποσπάσματα από κείμενο ενός Ρωμαίου Συγκλητικού, το οποίο απευθύνονταν σε κάποιον Υπατο που επρόκειτο να διοικήσει Ελληνες. Περισσότερα δημοσιεύονται στον Πυρφόρο 19. Οποιαδήποτε σχέση με τα παραπάνω και με την γενικότερη πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Οι έλληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τους τα ίδια. Και προς καλού και προς κακού στέκουν απάνω από τα πράγματα. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος, θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής των περίπτωσης, ακόμα και όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία ή στο δικαστήριο. O έλληνας ζητεί από το νόμο δικαιοσύνη για τη δική του προσωπική περίπτωση. Αν τύχη και ο νόμος, δίκαιος στην ολότητά του, και δεν ταιριάζει σε λίγες περιπτώσεις, όπως η δική του, δεν μπορεί αυτό να το παραδεχτή. Και εν τούτοις τετρακόσια χρόνια τώρα το διακήρυξε ο μεγάλος τους Πλάτων, πως τέτοια είναι η μοίρα και η φύση των νόμων. Πως άλλο νόμος και άλλο δικαιοσύνη. Το διακήρυξε και ο Σταγειρίτης, χωρίζοντας το δίκαιο από το επιεικές. Αλλά δεν τ’ ακούει αυτά ο έλληνας! Δε δέχεται να θυσιάση τη δική του περίπτωση, το δικό του εγώ σ’ ένα νόμο σκόπιμο, και δίκαιο στη γενικότητά του. Έτσι είναι οι πολλοί στις πόλεις που πρόκειται τώρα να διοικήσης, έτσι διαφορετικοί, αν όχι από μας, όμως από τους πατέρες μας, που θεμελίωσαν το μεγαλείο την παλιάς, της αληθινής μας δημοκρατίας.

Μόνο όταν δημιουργηθούν συμφέροντα που συμβαίνει να είναι κοινά σε πολλά άτομα μαζί, βλέπεις τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Πολύ σπάνια για την προάσπιση κοινών ιδανικών. Κοινά ιδανικά σχεδόν δεν υπάρχουν. Στον κάθε έλληνα τα ιδανικά είναι ατομικά. Γι’ αυτό οι πολιτικές των φατρίες είναι φατρίες συμφερόντων. Και το ιδανικό του κάθε ηγέτη είναι ο εαυτός του.

Μα το πιο σπουδαίο, για να καταλάβης τον έλληνα, είναι να σπουδάσης τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει το φθόνο του, τον τρόπο που εφεύρε για να γκρεμίζη καλλίτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας, γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χονροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του Παλατιού, αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου, που αφήνει του δολοφονημένου τη σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρη την ατίμωση και τη γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες.

Γιατί και τη συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι έλληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Το να επινοήσης ένα ψέμα για κάποιον και να το διαλαλήσης, αυτό είναι κοινότυπο και άτεχνο. Σε πιάνει ο άλλος από το αυτί και σε αποδείχνει εύκολα συκοφάντη και σε εξευτελίζει. H τέχνη είναι να συκοφαντής, χωρίς να ενσωματώνεις πουθενά ολόκληρη τη συκοφαντία, μόνο να την αφήνεις να τη συνάγουν οι άλλοι από τα συμφραζόμενα και έτσι ασυνείδητα να υποβάλλεται σε όποιον την ακούει. H τέχνη, είναι να βρίσκης το διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες, να μπορής να πης πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται πως πρέπει να τον εννοήση με την κακή του σημασία.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει σημασία να ξέρης ποιος είναι ο ονομαστικός ηγέτης μιας πολιτικής μερίδας, αλλά ποιοι εκ του αφανούς τον διευθύνουν. Βλέπεις, είναι μερικοί άνθρωποι που δεν είναι προικισμένοι με τα χαρίσματα με τα οποία αποκτάς τα φαινόμενα της ηγεσίας, αλλά μόνο με εκείνα που χρειάζονται για την ουσία της, για την άσκηση της εξουσίας. Είναι αναγκασμένοι λοιπόν οι τέτοιοι να περιορισθούν στο ρόλο του υποβολέα και να αφήνουν τους άλλους, που κατέχουν τα φαινόμενα, να χαριεντίζωνται απάνω στη σκηνή.

ΕΚΔΡΟΜΗ

Το Δ.Σ. σκέφτεται να εξερευνήσει τις δυνατότητες να γίνει κάποια εκδρομή του Συλλόγου, ενδεχομένως στο εξωτερικό και με υποστήριξη κονδυλίων από το ΕΜΠ. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να καταγραφεί μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Π.Παπασταματίου, 7011010, 3816922.