Κάρπαθος (2003)
Την επισκέφθηκα στις 25/7/03 χωρίς σκάφος. Έπεφτα συνήθως το μεσημέρι κατά τις 14:00 και ψάρευα για 3 περίπου ώρες.
Γενικά
Δεν είναι από τα νησιά που όπου και να πέσεις θα βρεις όμορφο βυθό με ψάρια. Δυτικά και βόρεια δεν υπάρχουν πολλά σημεία πρόσβασης στη θάλασσα, τα οποία συγκεντρώνονται κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η δυτική και η βόρεια πλευρά συνήθως δέρνονται από κύματα. Το νότιο με το βόρειο μέρος του νησιού συνδέονται με ένα χωματόδρομο ραχοκοκαλιά ο οποίος δεν είναι και τόσο ευχάριστος για το αυτοκίνητο.
Ψιλοαπoγοητεύκα από τη σπανιότητα των καλών βυθών αν και τελικά τα ψάρια τρόπαια δεν ήταν κι άσχημα.
Ειδικά
Αμμο(ο)πή ΝΑ 26/7/03
Έπεσα δεξιά από τη μεγάλη παραλία, στις μικρές που χωρίζονται από κάτι βράχια. Μέσο βάθος 10μ, βυθός με αμμούδες και συμπλέγματα βράχων. Παίζουν γερμανοί, σκάροι και δύσκολοι σαργοί που δεν πολυπλησιάζουν στο καρτέρι. Κατάφερα ένα σαργό ~1kg. Ελάχιστη θερμοκρασία περίπου στους 23,5 C.
Αρκετά καλός βυθός πάντως για παιχνίδι.
Άπελα Α 27/7/03
Λένε ότι είναι από τις ομορφότερες παραλίες. Τράβηξα αριστερά (αν και απ’ ότι φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω, δεξιά πρέπει να έχει καλύτερο βυθό). Σταθερό περίπου βάθος γύρω στα -10μ με όμορφες πέτρες (σε βυθό που κυριαρχεί το χαλίκι), αλλά παντελή απουσία ψαριών εκτός από σκάρους, γερμανούς και κάτι άλλα αηδιαστικά Λεσεψιανά. Υποθέτω ότι στον κάβο που φαίνεται μακριά - δεν κατάφερα να φτάσω μέχρι εκεί - ίσως να υπάρχει ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές δεν προτείνω το σημείο με τίποτα. Ελάχιστη θερμοκρασία 23 C με έντονη την παρουσία πηγαίων νερών.
Άπελα - αν βρεθείτε εκεί, καλύτερα να πέσετε δεξιά
Αχάτα ΝΑ
28/7/03
Έπεσα αριστερά. Ωραίος βυθός με βαθιά κοφτά νερά ( -15μ και κάτω ) και συμπλέγματα από μεγάλες πέτρες. Είναι από τα πιο πλούσια μέρη της Καρπάθου που έχω συναντήσει μέχρι τώρα, εμφανίζονται αρκετά σαργουδάκια, κιλίσιες στήρες και δίκιλα ροφουδάκια (τα μαύρα είναι αρκετά ήρεμα) χωρίς όμως δυστυχώς να εντοπίζεται κάποιο θήραμα τρόπαιο. Παρόλα αυτά, όμως, τη μέρα που έπεσα δεν «τράβαγα» και ήμουν μόνος οπότε δεν μπορώ να πω ότι έψαξα το μέρος πολύ καλά. Και εδώ υπάρχουν πηγαία νερά αλλά η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή: η ελάχιστη ήταν γύρω στους 23,7 C.
6/8/03
Αυτή τη φορά πήγα δεξιά. Παρόμοιος βυθός με την αριστερή πλευρά της περιοχής. Τα νερά πολύ βαθιά και κοφτά με μεγάλες πέτρες και σκαλοπάτια. Είδα αρκετές στήρες (η μεγαλύτερη περίπου 4kg) οι οποίες είχαν τη συνήθη συμπεριφορά : αρκετά ήρεμες αλλά κρατούσαν απόσταση ασφαλείας. Ο τόπος έχει πολλούς ροφούς (ο μεγαλύτερος που είδα ήταν περίπου 6-8kg) οι οποίοι όμως είναι πάρα πολύ τρομαγμένοι και οι περισσότεροι φεύγουν για να βρουν πέτρα αμέσως μόλις σε δουν. Τέλος είδα και μερικές δίκιλες συναγρίδες. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα συνάντησα κάτω από τα -20μ και μερικές φορές κάτω από τα -25μ.
Η θερμοκρασία ήταν σχετικά χαμηλή λόγω πηγαίων νερών.
Λευκός Δ 29/7/03
Δεν έπεσα καθόλου. Έχει δύο ξέρες κοντά σε μία γλώσσα ανάμεσα στις δύο κεντρικές παραλίες του Λευκού και ένα νησάκι δεξιά από αυτές. Κάποιοι ψαροντουφεκάδες που είχαν πέσει εκείνη τη μέρα μού είπαν ότι το βάθος των νερών είναι περίπου στα -15μ και ότι είδαν σαργουδάκια και μερικά ροφουδάκια.
Λευκός - φαίνονται οι ξέρες που ασπρίζουν αριστερά και το νησάκι στο βάθος
Αγ. Νικόλαος Α
30/7/03
Αριστερά μου φάνηκε ρηχαδούρα το μέρος. Δεξιά φαινόταν κάπως καλύτερα αν και έξω από το νερό δεν φαίνεται να υπόσχεται πολλά το μέρος.
Αγ.Νικόλαος - αριστερά και δεξιά υπάρχει παραλία με μικρό βότσαλο
Έπεσα λοιπόν, δεξιά. Πολύ όμορφος βυθός με σταδιακή αύξηση βάθους και ωραίες πέτρες. Ζεστά νερά (24,7 C ελάχιστη θερμοκρασία) με το θερμοκλινές στα -21μ όχι πιο έντονο από το συνηθισμένο. Συνάντησα μία όμορφη χελώνα και σαργούς μέσου μεγέθους. Παίζουν ροφοί, μερικοί εκ των οποίων αρκετά μεγάλοι :
Αγ.Νικόλαος - Ροφός 15kg
Ο παραπάνω πιάστηκε κοντά στο δόντι που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, αρκετά κοντά από το σημείο εισόδου στο νερό.
Καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας σημαδούρα γιατί περνάνε συνεχώς σκάφη.
7/8/03
Αποφάσισα τελικά να δω και την αριστερή μεριά της περιοχής. Φαίνονται από μακριά κάτι βραχάκια και ξενέρια που δίνουν την εντύπωση ότι η ευρύτερη περιοχή είναι αρκετά ρηχή και δεν αξίζει. Καμία σχέση. Κοντά στην ακτή βέβαια δεν υπάρχει αξιόλογος βυθός. Κοντά στα βράχια που ξενερίζουν (και έχουν τις βάσεις τους περίπου στα -30μ) όμως, ο βυθός είναι πανέμορφος με αρκετά μπλόκια και μαλλιαρές πέτρες. Παίζουν πολλά μικρόψαρα, καλοί σαργοί, αρκετοί ροφοί και μεγάλες στήρες. Τα καλά σημεία παίζουν βέβαια κοντά στα -20μ.
Η αριστερή και η δεξιά πλευρά του Αγ.Νικολάου είναι κατά τη γνώμη μου οι καλύτεροι βυθοί που μπορεί κανείς να βρει (με κολυμπητό) στην Κάρπαθο.
Η θερμοκρασία ήταν στους 24,5 C περίπου.
Βανάντα ΒΑ 31/7/03
Ήμουν στο νερό κατά τις 17:00 με πορεία προς τα αριστερά από την παραλία. Ο βυθός είναι αρκετά ρηχός και αποτελείται κυρίως από βραχώδεις εκτάσεις χωρίς σημεία για να φιλοξενηθούν ψάρια. Αν ανοιχθείτε όμως προς τα μέσα (περίπου 100 με 200 μέτρα από την ακτή) εκεί που δείχνει το ιερό μιας μικρής εκκλησίας θα βρείτε κάποιους τόπους όπου υπάρχουν αρκετά σαργουδάκια, μερικά ροφουδάκια και ίσως κάποια έκπληξη όπως η σφυρίδα της φωτογραφίας και κάποια μανάλια που πήρε το μάτι μου. Ελάχιστη θερμοκρασία περίπου 24 C και μέγιστο βάθος -15μ. Περισσότερα δεν έχω να πω για το μέρος γιατί δεν απομακρύνθηκα παραπάνω από 500-750μ από την παραλία. Τέλος, καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας σημαδούρα.
Βανάντα - Σφυρίδα 7860 γρ
Διακόφτι ΝΔ 1/7/03
Έκανα το γύρο του νησιού. Από πίσω κάνει κάποιες πέτρες γύρω στα -15μ αλλά τίποτα άλλο. Γενικότερα είναι πολύ ρηχαδούρα. Έβγαλα μόνο ένα σαργό που ήταν δεν ήταν 500γρ και πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο ψάρι της περιοχής. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να ψαρέψει κανείς σε αυτό το σημείο σε αντίθεση από όσα ακούω για τους Αγ. Θεοδώρους που είναι λίγο πιο νότια.
Ελάχιστη θερμοκρασία 25,5 C.
Αγ. Μηνάς ΒΑ 2/7/03
Η περιοχή κοντά στην παραλία έχει βυθό από σχιστολιθικά πετρώματα και δεν αξίζει καθόλου. Αν όμως πάτε ευθεία μέσα (κατά την ίδια περίπου διεύθυνση του δρόμου που βγάζει στην παραλία) θα δείτε ότι η μορφολογία του βυθού αλλάζει με μεγάλες πέτρες και σηκώματα. Μάλιστα υπάρχουν και δύο ξέρες που σχεδόν ξενερίζουν. Ίσως καταφέρετε να τις δείτε καθώς θα κατεβαίνετε στο δρόμο προς την παραλία (άσχημος χωματόδρομος). Εκεί λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις ξέρες δεν θα βρεθείτε σε παράδεισο αλλά θα συναντήσετε μερικούς ροφούς που σίγουρα θα σας κάνουν να καρδιοχτυπήσετε. Τα βάθη βέβαια που θα τα βρείτε παίζουν γύρω στα -20μ. Πχ εγώ έχασα από λάθος κίνηση ένα ροφό (πάνω από 10κιλά) στα -23μ.
Η θερμοκρασία ήταν περίπου 25 C.
Επισημάνσεις - Πληροφορίες
Από κινητή τηλεφωνία μόνο η Cosmote φαίνεται να πιάνει. Κάποια σημεία που πιάνει η Telestet είναι στην παραλία Αγ. Νικολάου κοντά στην Αρκάσα (ΝΔ), στα Πηγάδια (Κάρπαθος) και στην Όλυμπο.
Βενζινάδικα υπάρχουν σε δύο σημεία στο νησί. Ένα όπως μπαίνεις στα Πηγάδια και ένα όπως βγαίνεις. Μην αμελείτε να ανεφοδιάζεστε με βενζίνη (μην περιμένετε να «πιάσει» ρεζέρβα) γιατί μερικές φορές το καράβι που φέρνει καύσιμα στο νησί δεν μπορεί να δέσει και δημιουργείται πρόβλημα.
Κωδικός τηλεφώνου Καρπάθου : 22450
Τηλέφωνο λιμεναρχείου 22227
Το ΥΚ απαγορεύεται στην περιοχή της ΔΕΗ στα Πηγάδια (Κάρπαθος), σημείο που ούτως ή άλλως δε νομίζω να ενδιαφέρει για ψάρεμα.
Δωμάτια: όλοι νοικιάζουν κι από ένα. Δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε. Φύλαξα όμως το τηλέφωνο ενός ανθρώπου που έχει μία ταβέρνα και κάποια δωμάτια στην περιοχή του Αγ.Νικολάου όπου μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ο βυθός. Προσοχή, δεν έχω δει τα δωμάτια ούτε ξέρω το κόστος ενοικίασης :
Βότσαλο, Σπόα - Αγ. Νικόλαος τηλ. 71205 / 71309