Κανόνες διεξαγωγής διαγωνισμού πληροφορικής τμημάτων πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σκοπός

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευγενής άμιλα μεταξύ των τμημάτων πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας και της Κύπρου για την προαγωγή της επιστήμης, καθώς και την μεταξύ των φοιτητών/σπουδαστών για την επίδειξη των ικανοτήτων τους στην επίλυση προβλημάτων με υπολογιστή και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ τους. Με τον όρο τμήμα πληροφορικής, εννοούμε όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που αναφέρουν στον τίτλο τους αποκλειστικά ή με προσδιορισμούς τους όρους "Πληροφορική" και "Υπολογιστές".

Επίσημος διοργανωτής

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε ετήσια βάση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ), που προσκαλεί με ανακοίνωση τα τμήματα για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ορισμένη ημερομηνία. Μετά τον ορισμό του τμήματος που θα είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, συγκροτείται από το τμήμα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή στην οποία η ΕΠΥ εκπροσωπείται με τουλάχιστον δύο μέλη της. Στην ΚΟΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον από δύο (τρία) άλλα τμήματα, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τμήμα θα πρέπει να ανήκει σε περιφερειακό ίδρυμα. Κάθε χρόνο ορίζεται κάποιο από τα ενδιαφερόμενα τμήματα ως υπεύθυνο για την οργάνωση του διαγωνισμού. Η ΕΠΥ απονέμει τιμητικούς επαίνους στις συμμετέχουσες ομάδες και θεσμοθετεί βραβεία στις τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες. Επίσης, η ΕΠΥ φροντίζει για την προβολή του διαγωνισμού στα μέσα ενημέρωσης.

Σύνθεση των ομάδων

Κάθε τμήμα αντιπροσωπεύεται με τρεις το πολύ ομάδες που αποτελούνται από τρεις το πολύ προπτυχιακούς φοιτητές η καθεμιά. Η επιλογή των φοιτητών αποτελεί ευθύνη του κάθε τμήματος, που θα πρέπει επισήμως να ανακοινώσει τα ονόματα των συμμετεχόντων στην οργανωτική επιτροπή το αργότερο δύο εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό.

Τρόπος και χρόνος της διοργάνωσης

Ο διαγωνισμός διεκπεραιώνεται σε ένα και μόνο τελικό γύρο. Ο διαγωνισμός γίνεται αποκεντρωμένα στα εργαστήρια των αντίστοιχων τμημάτων και η επικοινωνία εξασφαλίζεται μέσω ηλεκτρονικών μέσων (πχ. Internet).

Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού

Σκοπός της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθορισμός της επακριβούς ημερας και ώρας διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η επιτροπή μεριμνά για την επιλογή των προβλημάτων, την τελική διατύπωση των εκφωνήσεων τους καθώς και την εγκατάστασή τους σε www server κατά την έναρξη του διαγωνισμού. Επίσης αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η απάντηση επεξηγηματικών ερωτήσεων, που μπορούν να γίνεουν μόνο κατά την πρώτη ώρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Κάθε ομάδα μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις που απαντώνται από την επιτροπή με μία από τις τρεις απαντήσεις: "ΝΑΙ", "ΟΧΙ", "ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ". Αν διαπιστωθεί ασάφεια η λάθος στην εκφώνηση του προβλήματος τότε γίνεται ανακοίνωση προς το σύνολο των ομάδων. Η επιτροπή φροντίζει για την ομαλή διεκπεραίωση του διαγωνισμού χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά κάθε διαθέσιμο μέσο επικοινωνίας, με τα συμμετέχοντα τμήματα.

Η επιτροπή μπορεί να προτείνει στην ΕΠΥ τροποποίηση των κανόνων διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Υπολογιστικό περιβάλλον

Οι χρησιμοποιούμενες γλώσσες, λειτουργικά συστήματα και περιβάλλοντα εργασίας θα ορίζονται από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή.

Διεξαγωγή του διαγωνισμού

Οι φοιτητές/σπουδαστές μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε έντυπο βοήθημα (όπως βιβλία, εγχειρίδια ή εκτυπώσεις), όχι όμως ηλεκτρονικές συσκευές (φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές αριθμομηχανές, δισκέτες με προγράμματα ή δεδομένα). Κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της ΈΝΑΝ υπολογιστή. Το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ κάθε τμήματος φροντίζει για την τήρηση των παραπάνω κανόνων και έχει την ευθύνη επικοινωνίας με την Οργανωτική Επιτροή μέσω των ηλεκτρονικών μέσων (πχ. Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ή όταν χρειάζεται μέσω τηλεφώνου ή FAX.

Βαθμολόγηση των ομάδων

Κάθε παραδιδόμενη λύση στην επιτροπή γίνετια αποδεκτή ή απορρίπτεται. Η βαθμολογία δίνεται σε κάθε ομάδα εμπιστευτικά, χωρίς κοινοποίηση στις υπόλοιπες ομάδες. Σε περίπτωση απόρριψης δίνεται μία από τις παρακάτω αιτιολογίες.

Οι ομάδες βαθμολογούνται ανάλογα με τον αριθμό των προβλημάτων που επιλύουν.